Vad betyder det att bo i en bostadsrätt

Många brukar säga att de har köpt en bostadsrättslägenhet. Sanningen är den att man inte köper själva lägenheten, utan bostadsrätten. Det handlar om rätten att bo i lägenheten under obegränsad tid, under förutsättning att man följer bostadsrättsföreningens stadgar och ordningsregler.

Lägenheten ägs av bostadsrättsföreningen. Bostadsrättsinnehavarna äger i sin tur en del av föreningen. Du som har en bostadsrätt äger alltså en andel i bostadsrättsföreningen tillsammans med dina grannar. En bostadsrätt är juridiskt sett att betrakta som lös egendom, medan en villa är att betrakta som fast egendom. Du har rätten att sälja, eller överlåta som det egentligen heter, din bostadsrätt när du vill. 

Bostadsrättsföreningens stadgar fastställer gränsen för vad du som bostadsrättshavare ska bekosta och underhålla i lägenheten samt vad bostadsrättsföreningen ska svara för. I princip svarar du normalt sett för allt underhåll i lägenheten utom värmeelement och värmeledningar.
I en hyresfastighet är det däremot fastighetsägaren som ansvarar för allt underhåll i lägenheterna. Varje månad betalar du en avgift till bostadsrättsföreningen. Den som bor i hyresrätt betalar istället hyra för sin bostad. 

Man köper in sig i bostadsrättsföreningen och blir delägare i denna ekonomisk förening. Men samtidigt följer också rätten att bo i lägenheten. Det är det som är själva innebörden i ordet ”bostadsrätt”

Din roll i föreningen 
Innan du köper en bostadsrätt, läs igenom föreningens regelverk – stadgarna – så att du vet vad du köper in dig i. Det är ju skönt om ni trivs länge med varandra: du, din bostad och föreningen. Du som vill köpa en bostadsrätt måste också bli godkänd som medlem av föreningen.

Olika föreningar har olika regler. Men generellt gäller att du som bostadsrättsinnehavare ska betala din månadsavgift i tid och vara försiktig om bostaden och reparera sådant som går sönder. Du har alltså ett underhållsansvar. Skulle något råka gå sönder i fastigheten måste du laga det – även om det har hänt av en olyckshändelse. Självklart är du mån om att ha en god stämning och ser också till att inte störa grannarna. Du får inte heller hyra ut din bostad utan att få godkänt av styrelsen.

Från styrelsen kan du också få reda på vilka andra personer som bor i fastigheten och vilka insatser som krävs av dig personligen – till exempel återkommande trappstädning eller gårdsfixardagar.

Ekonomin i föreningen
Varje månad betalar du en avgift till föreningen. den ska täcka din del av alla gemensamma kostander som föreningen har för fastigheten. Föreningen har en mängd utgifter som ska betalas med avgifterna. detta är bland annat driftskostnader för vatten, värme, sophämtning, försäkring, skatter, kabel- tv, bredband och el. Även reparationer, skötsel och underhåll av fastigheten ska betalas.