Området

Kvibergsstaden

Tio minuter från Brunnsparken i centrala Göteborg ligger Kviberg, tidigare ett lantligt präglat område, militärt övningsområde, ängar och fotbollsplaner. Sedan några år tillbaka omvandlas Kviberg till ett bostadsområde med 1 500 bostäder. I området finns flera stora sportanläggningar.

Kviberg binder samman Gamlestadens innerstadskvarter med  den småskaliga villabebyggelsen i Utby. Kommunikationsmässigt är det svårt att hitta ett bättre läge i staden. Här sammanstrålar både busslinjer och spårvagnslinjer (hållplats Bellevue) och ett resecentrum är planerat i Gamlestaden där pendeltåg, spårvagnslinjer och busslinjer strålar samman.

Kviberg byggs intill den slingrande Säveån. Området har en stark idrotts- och hälsoprofil med fotbollsplaner, en inomhusvolleybollhall, inomhusarena och en av landets största klätterhallar. Kopplingen till det gamla regementet och idrottssatsningen är inte allt för långsökt. Här på ängarna låg en gång regementets hinderbana.

Gator, vägar och flera bostadsrättsföreningarna har namn som anknyter till områdets militära historia som Kapten Blå, Soldathemmet, Hinderbanan och Löjtnantshjärtat. Gatunamnen är bla Rustmästaregatan, Artellerigaran, Ordonnasgatan, Generalsgatan med flera. Totalt har Skanska producerat över 300 lägenheter i området. Skanskas hus är byggda med mörkare fasaderna utåt och ljusare inåt. Husen har fasader av prefabricerade betongelement och består av fem våningar, förutom ett punkthus med tio våningar. 

Kuriosa
Många kallar Kvibergs regemente för LV6 men det egentliga namnet är A2 eller Kungliga Göta Artilleriregemente. Från början låg regementet mitt inne i centrala Göteborg. I mitten av 1800-talet blev det för trångt med förläggning, förråd och framför allt skjutövningar inne i stan och man började söka efter lämpligt område för både skytte och ridning – till slut bestämde man sig för Kvibergs ängar. En av Sveriges äldsta byggnadsfirmor, FO Pettersson, fick i uppdrag att uppföra regementet. Totalt användes 6,7 miljoner tegelstenar vid byggnationen av Kvibergs Kaserner, som av många militärer anses vara ett av Sveriges vackraste regementen.

I början av 1960-talet gick regementet från artilleri till luftvärn. LV6, som det hette, låg från början där Högsbo sjukhus finns idag. Under beredskapen flyttade delar av regementet ut till Kviberg för att sedan officiellt flytta in 1962. Då blev det som förr tjänade som ridhus istället pjäshall, där man förvarade och övade sig på luftvärnskanoner. Men som många andra regementen hotades LV6 av nedläggning. Så blev dock icke fallet, 1994 flyttade LV6 istället till Halmstad där det fortfarande finns kvar.

Rustmästaregatan?
Rustmästare var från början av 1600-talet till befälsreformen 1833/1837 den lägsta underofficersgraden i infanteriet. Vid sidan av sitt taktiska befäl ansvarade Rustmästaren för kompaniets vapen och ammunition. Rustmästarna blev 1833/1837 furirer. Rustmästare var också titeln på en civilmilitär befattningshavare i tygstaten (fälttygkåren) med fanjunkares tjänsteklass.

År 1937 ändrades titeln till tygverkmästare. Mellan 1957 och 1972 var Rustmästare den högsta underbefälsgraden i armén och flygvapnet. Rustmästarna blev vid befälsreformen 1972 fanjunkare; dessa fanjunkare blev vid befälsreformen 1983 löjtnanter.